Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristus on vakava tauti, jota vastaan on rokotettu jo pitkään. Jäykkäkouristuksessa Clostridium tetani -bakteerit kulkeutuvat elimistöön maaperästä. Bakteerit tuottavat elimistöön hermomyrkkyä, joka saa aikaan monia oireita. Oireista vakavin on ehdottomasti lihasjäykkyys, jota kutsutaan myös eräänlaiseksi halvaukseksi. Se voi johtaa jopa kuolemaan hoidosta huolimatta. Suomessa jäykkäkouristus on erittäin harvinainen. Rokote suojaa tartunnoilta myös ulkomailla. On siis tärkeää pitää rokotteet voimassa jatkuvasti.

Taudin esiintyvyys

Jäykkäkouristus on kaikkein yleisintä lämpimissä kehitysmaissa.Jäykkäkouristus1 Vuosittain tautiin kuolee noin miljoona ihmistä. Vielä 1940-luvulla Suomessa todettiin vuosittain noin 50 tautitapausta. 1970-luvulla tapauksia oli enää vain noin 10 vuodessa. Nykyään yksikin jäykkäkouristukseen sairastunut on harvinainen tapaus. Itse bakteeri kylläkin on todella yleinen, sillä sitä asuu joka puolella maailmaa. Bakteeria on löydetty myös esimerkiksi koiran suusta. Sen vuoksi jokaisen kannattaa pitää jäykkäkouristusrokote voimassa, sillä meilläkin on riski sairastua siihen.

Tauti puhkeaa siten, että avonaiseen haavaan pääsee likaa maaperästä. Tällöin lika tukkii haavan, eikä haava pääse hengittämään. Tällainen hapenpuute suosii Clostridium tetani -bakteeria. Viimeisimmät tartuntatapaukset Suomessa on saatu esimerkiksi kaatumisonnettomuuksissa, koiran purressa tai esimerkiksi ruusunpiikistä. Viimeisin tapaus Suomessa on vuodelta 2014. Tämä todettiin iäkkäällä henkilöllä, jolla oli makuuhaavoja. Bakteeri oli päässyt elimistöön haavan kautta ja aiheuttanut näin myrkytystilan, joka levisi koko elimistöön.

Jäykkäkouristuksen oireet

Jäykkäkouristus2Taudin oireet alkavat ilmestyä varhaisimmillaan viikon päästä bakteerin kulkeutumisesta elimistöön. Joskus oireiden ilmaantumiseen voi mennä jopa kolmekin viikkoa. Yleisesti ottaen ensimmäinen oire on leukalukko. Samaan aikaan sairastuneella on kuumetta ja hän hikoilee ja on levoton. Hiljalleen kouristukset ja jäykkähalvaukset leviävät jokaiseen lihakseen saaden pahimmillaan koko kehon jäykäksi. Kouristukset voivat olla todella rajuja. Kuolemantapaukset johtuvat yleensä hengityshalvauksesta tai sydämen toiminnan häiriöistä, joita tauti aiheuttaa.

Diagnoosi tehdään oireiden mukaan. Erityisen helppoa jäykkäkouristuksen toteaminen on, jos potilaalla on ollut hiljattain avohaava. Jäykkäkouristuksen oireet ovat hyvin erilaisia kuin muiden ääreishermostoon vaikuttavien tautien oireet. Sen vuoksi diagnoosi on kohtalaisen helppo tehdä. Kun tauti on kuitenkin jo käynnissä, siihen on vaikea vaikuttaa edes hyvällä hoidolla. Sairaalassa potilaalle annetaan jäykkäkouristusmyrkyn vasta-ainetta. Jos potilas selviää, toipuminen kestää kuitenkin useiden kuukausien ajan.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: